Különlegesség

2024.05.31. 12:00

A lélek tánca: Rumi szellemisége és a kerengő dervisek bemutatója Pécsre érkezik

Június 8-án különleges eseménynek ad otthont a Pécsi Nemzeti Színház. A Konya Török Szufi Zenei Együttes előadásában megtekinthetjük a Szemâ Ceremóniát, a kerengő dervisek táncát.

Mohay Réka

A Magyarország és Törökország együttműködésében szervezett közös kulturális évad részeként Pécsen megtartott előadás egyben mély, rituális, spirituális gyökerekre visszanyúló bemutató is lesz. Június 8-án 19.00 órakor lesz látható a Pécsi Nemzeti Színházban a Dervisek tánca, mely a kerengő dervisek rituális világába ad bepillantást.

Kerengő dervisek, bemutató, Pécs
Kerengő dervisek bemutatója Pécsen
Fotó: Laufer László

A történet hátterében a manapság világszerte újra és újra felfedezett Rumi, a 13. századi perzsa költő és misztikus, valamint a nevéhez kötődő kerengő dervisek rendje áll. Rumi élete és tanításai az isteni szeretet, az odaadás és a spirituális megvilágosodás útjának kereséséről szólnak.

Rumi örökségének központjában áll a kerengő dervisek rendje, amelyet Mevlevi rendként is ismerhetünk. Rumi halála után követői alapították meg a rendet, amely Rumi tanításait igyekszik megtestesíteni egy szertartásos tánc, a Szemâ segítségével.
A Szemâ egy hipnotizáló szellemi odaadás bemutatása, amely során a dervisek, hófehér köpenyekben, kecses körökben forognak, mozgásukkal mintegy visszhangozza a világegyetem égi táncát. Meditatív forgásuk során transz-szerű állapotba kerülnek, meghaladják a fizikai világ korlátait, és közösségbe lépnek az istenivel.

A kerengő dervisek bemutatója spirituális és zenei utazást ígér

Rumi és a Kerengő dervisek története a szeretetről mint átalakító erőről szól. Rumi világnézetében a szeretet az egész teremtést isteni ölelésbe vonja. A Szemâ, hipnotikus ritmusával és extatikus mozgásaival, ennek az isteni szeretetnek kézzelfogható kifejezése. Ahogy a dervisek forognak, teljesen átadják magukat az isteni akaratnak, meghaladják az önmaguk korlátait, és egyesülnek a végtelenben. Ebben az egyesülés állapotában átélhetik az isteni jelenlét boldogságát, megtestesítve Rumi tanításainak időtlen bölcsességét.
A 13. századi misztikus költészetével és tanításai a modern korban való, új népszerűsége talán abban is rejlik, hogy akik elmerülnek benne, elhívást éreznek, hogy elinduljanak a saját felfedező útjukon, lehántva az ego és az illúziók sallangjait, amelyek eltorzítják a valódi emberi természetet.

A Pécsen is látható produkció ezt a világot hivatott tehát bemutatni a közönség számára. A szigorú szabályokkal koreografált rituális táncban forgó dervisek produkciója magával ragadhatja majd a nézőket is. A Szemâ szertartás során zsoltárok hangzanak fel, melyeket zeneileg képzett kórus énekel. A táncot keleti zene kíséri, melyben a nádsíp fátyolos hangja, a dob és a háromhúrú hegedű játéka egységben fonódik össze.
Az UNESCO Az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára felkerült Szemâ Ceremónia Dervisek tánca bemutatóval folyamatosan turnézik világszerte, most először lesz látható Pécsen.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában